Nyt fra Fagkonsulenten
Du er her
Religion nr 4 2024
Nyt fra fagkonsulenten
Kære religions-kollegaer
Vintermørket har sænket sig over landet, og kulden har sneget sig ind under jakkerne. Mange har travlt med forberedelser og afvikling af KS-eksamen, men heldigvis venter juleferien derude i en overskuelig fremtid. God fornøjelse med KS-eksamener både i december og januar.
Denne udgave af ”Nyt fra fagkonsulenten” tager udgangspunkt i det oplæg, jeg holdt på Religionslærerforeningens for gymnasiet og HFs generalforsamlingskursus i Svendborg i oktober. Det var dejligt at se så mange gode fagfolk samlet til spændende oplæg, gode fagdiskussioner og masser af grin og gensynsglæde. Noget af det, vi talte om under oplægget var naturligvis den varslede uddannelsesreform, og mit budskab var og er, at inden der går fuldstændig panik i alle, så er der ikke lavet forlig om forslaget endnu, og der er endnu ikke lagt fag eller niveauer fast, så vent nu med at søge nyt arbejde, før I ved, hvad der kommer til at være og ikke være på de nye uddannelser. Bland jer i stedet aktivt i diskussionerne om de nye ungdomsuddannelser i medierne og andre steder, og sørg for at støtte og bak op om de faglige foreninger, der kæmper fagenes sag. Det er spændende tider på ungdomsuddannelserne, so stay tuned.
Grøn pulje
Der har her i efteråret været åbnet for ansøgninger til puljen for grøn efteruddannelse og undervisningsforløb i bæredygtighed på gymnasiale uddannelser. Fristen var 18. november, og jeg håber, at flere af jeres skoler har søgt, så der kan komme spændende projekter ud af det. Der bliver åbnet en ny pulje næste år, som jeg nok skal melde ud om. Hvis, der er nogen, der går i gang med spændende projekter om bæredygtighed og religion, vil jeg meget gerne høre om det.
Forsøg
I efteråret udsendte Styrelse for Undervisning og kvalitet følgende pressemeddelelse for at informere om et forsøg, der bl.a. involverer religionsfaget: ”Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har godkendt et forsøg med filosofi C på stx på Gladsaxe Gymnasium, Roskilde Katedralskole og Københavns Åbne Gymnasium for en treårig periode (2025/26, 2026/27, 2027/28) Institutionerne har fået godkendt mulighed for at vælge, hvilke to af de tre fag (oldtidskundskab C, religion C, filosofi C) der skal knyttes til de enkelte klasser. Det er en model, der allerede kendt inden for de naturvidenskabelige, kunstneriske og fremmedsproglige fag.”. Skolerne har selv bestemt, de forskellige kombinationer af fag, der kobles med filosofi C, og efter forsøgsperioden evalueres forsøget af skolerne og afrapporteres til Styrelsen.
Workshop om eksamensformer i KS
I november er der blevet afholdt en workshop med 50 deltager, der havde formålet at komme med forslag til, hvordan man kunne afvikle prøveformen i KS på en anderledes måde. Det er Kontor for prøver, eksamen og test, der har afholdt works- hoppen, og fagkonsulenterne i KS var tilstede og holdt oplæg og lyttede interesseret med til de mange gode forslag. Der ligger ikke nogen plan om at ændre på prøveformerne lige nu, men de workshops, der afholdtes i de forskellige fag i efteråret, har haft til formål at høre forskellige stemmer fra sektoren give deres bud på, hvad man kunne tænke videre på i forbindelse med den kommende reform.
Vejledningsrevisioner
Som altid har fagkonsulenterne har mulighed for revisioner i vejledningerne til læreplanerne. I kan se revisionerne på første side i vejledningerne, som I kan finde på Børn – og Unge-ministeriets hjemmeside. I religion C, B og HF-e drejer det sig om en tilføjelse i afsnittet om it, der går på, at generativ AI bør inddrages i undervisningen. I KS-vejledningen er det blevet præciseret, hvad man gør med elever, der ikke afleverer skriftlige produkter i forbindelse med eksamen, en uddybning om elevernes selvvalgte materiale i den fællesfaglige interne prøve, uddybning af reglerne vedr. udfyldelse af undervisningsbeskrivelsen samt en præcisering af rammerne for brug af ens bilag i forskellige opgaver i de étfaglige prøver. Sørg for altid at være opdateret med de nyeste udgaver af vejledningerne i jeres fag, og diskuter dem i faggrupperne.
FIP i religion og KS
Der afholdes to FIP-kurser i religion i dette skoleår. Kurset i vest-Danmark foregår onsdag d. 26. marts 2025 på Århus Statsgymnasium, mens kurset i øst-Danmark finder sted d. torsdag d. 27. marts 2025 på Gefion Gymnasium i København.
FIP i KS foregår onsdag d. 5. marts på Rosborg Gymnasium. Alle dage fra 10-16.
Årets FIP-tema er begrebet Faglig trivsel, som vil blive udfordret og diskuteret på forskellig vis i oplæg og workshops.
Se de foreløbige programmer og meld dig til på GL-Es hjemmeside: https://www.gl.org/GLE/Sider/FIP-kurser-tilmelding.aspx .
Pædagogikum og fagdidaktik
Ramus Tranum Kristensen valgte sidste år at stoppe som fagdidaktisk underviser, så derfor er der nu Ann-Louise Ljungcrantz, Christianshavns Gymnasium, der står i spidsen for det fagdidaktiske kursus. Det blev afholdt i begyndelsen af december for 20 kandidater fra hele landet. Ann-Louise er en meget dygtig didaktiker og har skrevet flere lærebøger. Det er skønt, at Ann-Louise har ville overtage rollen som fagdidaktisk underviser, og jeg ser frem til et rigtig godt samarbejde fremover. En stor tak til Rasmus skal lyde for dit store arbejde gennem mange år på de fagdidaktiske kurser. Du har været inspirator for mange og har gjort en stor forskel!
Her til sidst er bare tilbage at ønske jer alle en glædelig december og en rigtig god
juleferie, når den indfinder sig og på gensyn i 2025.
Thomas Ørneborg Thomsen, fagkonsulent i religion og KS